Šifra oglasa: 3945

Novice

Nepremičninski preporod

Okt 4, 2021

Stanovanja v Mariboru vse dražja

Tako kot drugje po državi, so se tudi v Mariboru, v drugem največjem slovenskem mestu nepremičnine v primerjavi z letom 2015 podražile za 39 %. Po podatkih statističnega urada, pa so se  v Mariboru v enem letu podražila za kar 14,8 %, v Ljubljani pa za 11,8 %. Kljub visoki rasti, pa so cene v Mariboru za vsaj polovico nižje kot v Ljubljani. V prestolnici je bilo potrebno odšteti za kvadratni meter stanovanja povprečno 2.960 EUR, v Mariboru pa 1.400 EUR. Najcenejša so stanovanja v Beli Krajini in Zasavju, kjer je cena kvadratnega metra manj kot 910 EUR.

 “Maribor je v zadnjih dveh, treh letih doživel nekakšen nepremičninski preporod. Po mnogih letih je na trg prišlo veliko število novogradenj v večstanovanjskih in drugih objektih, česar Maribor pred tem ni doživel celo desetletje,” pravi nepremičninska agentka Dika Vranc iz nepremičninske agencije RE/MAX Avenija, Nepremičnine Maribor.

Dodaja, da so nova stanovanja vzpodbudila tudi ponudbo rabljenih stanovanj, katerih cene zdaj pogosto dosegajo tudi 2.000 evrov na kvadratni meter.

Na drugi strani pa so na ceni pridobile tudi hiše, vendar ne tako drastično kot stanovanja. Lastniki hiš po njenih besedah ugotavljajo, da si morda iz kupnine ne bodo mogli privoščiti želenega luksuznega stanovanja v mestu.

“Celotno dogajanje na nepremičninskem trgu spremlja prijazna ponudba bančnih kreditov, večji prihranki prebivalstva pa se iz bank sproščajo zaradi negativnih obresti, varčevalci pa postajajo investitorji in kupci na nepremičninskem trgu,” še dodaja Dika Vranc.

Ne kaže, da bi se stanovanja v Mariboru kaj pocenila

Nepremičninska agentka Valerija Kamnik iz podjetja Vital pro pa izpostavlja, da je nepremičninski trg v štajerski prestolnici zelo živahen in za zdaj ne kaže, da bi se cene v kratkem kaj znižale. Kot pravi, bodo te še naprej rasle, a morda ne več s takšnim pospeškom. Kvadratni meter stanovanja v mestu po njenih ocenah stane okoli 2.000 evrov, 1.800 za rabljeno stanovanje, kar je več kot kaže uradna statistika.

“Nepremičnine, ki so na dobri lokaciji in kjer cene niso pretirane, se takoj prodajo, skoraj brez posredovanja nepremičninskih družb. Ogromno je zasebne prodaje,” dodaja. Ob tem pojasnjuje, da so banke še vedno odprte za kreditiranje, obresti so nizke, ljudje imajo dovolj denarja, na bankah pa veliko prihrankov.

Nepremičnine so po njenih besedah za ljudi beg v neko gotovost, Slovenci pa jih radi kupujemo tudi kot investicijo.

Maribor je bil po besedah Valerije Kamnik ves čas podcenjen. “Zdaj se kot mesto razvija, postaja zanimivo, turistično, marsikaj se dela in cene nepremičnin so tu še vedno dostopne, tudi za druge vlagatelje, ne samo za Mariborčane,” meni.

Kupiti stanovanje ali počakati na nižje cene?

Kupcem, ki razmišljajo o nakupu stanovanja v Mariboru, Valerija Kamnik svetuje, da ga kupijo in ne čakajo, da cene padejo. “Če dobi dobro stanovanje za primerno ceno, ga naj kupi.” Kot pravi, bo morda sicer čez dve leti cena nižja, se pa lahko v tem času spremeni kaj drugega.

Nepremičninska agentka Dika Vranc pa pravi, da je vse odvisno od tega, zakaj želi nekdo kupiti stanovanje. “V kolikor si čakanje lahko privošči, bo kupil, ko bodo cene kaj nižje … Težko je napovedati kdaj se bo prelomilo in kako intenzivno. Ciklično gibanje se, kot kaže zgodovina, tudi tokrat pričakuje. Prav gotovo pa bodo takrat med ugodnejšimi rabljene nepremičnine in ne novogradnje,” dodaja.

Vir: https://n1info.si/novice/gospodarstvo/nepremicninski-preporod-v-mariboru-stanovanja-so-vse-drazja/?fbclid=IwAR1-IbwzgY_5v2LaCJPH-tra1ZGvoRGYkZNhj017AIa5vZsjz_1I0iVa1Io